Li Tie îl înlocuiește pe Marcello Lippi ca antrenor din China

Antrenorul chinez Li Tie, unul dintre cei mai buni jucători din istoria fotbalului din țara sa, a fost numit antrenor național pentru a-l înlocui pe italianul Marcello Lippi, care a părăsit funcția pe 15 noiembrie, potrivit rapoartelor oficiale de presă.

Li s-a antrenat pe Wuhan Zall în sezonul trecut, cu care a reușit să termine în vârful tabelului – a șasea din șaisprezece echipe – în Superliga, competiția de top a ligii din țară.

El a intrat anterior în Fortuna Hebei China și fusese al doilea antrenor al Guangzhou Evergrande și al echipei chineze, tocmai sub comanda lui Lippi în cele două etape..

În urma demisiei legendarului antrenor italian din noiembrie, după o pierdere de 2-1 în Siria, care face dificilă calificarea la Cupa Mondială 2022, Li a luat comanda ca antrenor interimar și a condus China în Campionatul de fotbal din Asia de Est (EAFF E-1), desfășurat în Coreea de Sud.

În acel turneu, acesta a căzut împotriva Japoniei (1-2) și a gazdei și în final campion (1-0) ), dar în cel de-al treilea meci, a culcat o victorie de la zero la Hong Kong.

După aceea, Asociația Chineză de Fotbal (CFA) a decis că Li este cel care va prelua cu siguranță echipa națională.

Antrenorul, în vârstă de 42 de ani, prevalează astfel asupra celorlalți candidați pe care presa i-a identificat drept principalii concurenți, antrenorul Wang Baoshan-Henan Jianye – și Li Xiaopeng-antrenorul Shandong Luneng-.

Li Tie a remarcat ca mijlocaș defensiv la Liaoning și a devenit unul dintre pilonii care au determinat China să joace singura sa Cupă Mondială, Cupa Mondială din 2002, după care a semnat pentru Everton englez, unde a excelat în primul său sezon înainte de a suferi o serie de accidentări care i-au limitat aparițiile pe teren până în 2006.

În acel an, el a semnat pentru Sheffield United, dar nu a reușit să joace niciun meci de ligă, așa că în ianuarie 2008 a revenit la China, unde a apărat culorile Chengdu Tiancheng și, din nou, din Liaoning, unde s-a retras în 2012.

Li a jucat un total de 92 de meciuri cu echipa chineză, în care a marcat cinci goluri.

Acum, obiectivul său va fi să încerce să închidă diferența cu Siria, liderul de seamă al său grup din faza a doua a calificărilor din Asia pentru Cupa Mondială Qatar, în cele patru partide rămase: Maldive, Guam, Filipine și Siria.